VIDEOCONFERINŢA BURSA "EXPORTURILE, ÎN PRIMUL RÂND!" / COSTICĂ T. MUSTAŢĂ, PREŞEDINTELE CCIB:

"Dacă nu vom fi prezenţi la târguri şi expoziţii internaţionale, nu vom exista" 1

26 feb. Companii
A.V.
Costică T. Mustaţă
Costică T. Mustaţă

"O economie se poate dezvolta prin exporturi active" 

Ţara noastră trebuie să fie prezentă pe pieţele internaţionale, să participe la târguri şi expoziţii, declară Costică T. Mustaţă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), atrăgând atenţia că, în caz contrar, cei care ştiu ceva despre România "vor uita", iar companiile noastre nu vor mai găsi alţi parteneri externi.

Domnia sa subliniază: "Dacă nu vom fi prezenţi pe pieţele internaţionale, la târguri şi expoziţii, nu vom exista. Trebuie să investim în aceste activităţi pentru ca mai târziu să intre în vistieria României, a societăţilor comerciale, banii care sunt rezultatul unei bune publicităţi, a unei externalizări a produselor şi serviciilor româneşti".

Costică T. Mustaţă susţine că o economie se poate dezvolta având o componentă a exportului foarte activă, care să contribuie în mare parte la construirea PIB-ului şi la bunul mers al ţării. Domnia sa subliniază: "Balanţa comercială a României este destul de dezechilibrată. Cum putem s-o echilibrăm? În principal, prin exporturi. Desigur, putem să facem exporturi de servicii, dar vreau să subliniez că economia românească trebuie să producă fizic, să livreze în exterior, spre exemplu, echipamente industriale care au o valoare adăugată mare.

De multe ori, cifrele statistice ne arată un anumit nivel al exporturilor, dar trebuie să avem în vedere faptul că România a exportat mulţi ani la rând materie primă - buşteni, gaze naturale, cereale, carne, produse cu valoare adăugată foarte mică. Este bine să fim prezenţi pe pieţele externe cu tehnologii, cu echipamente, cu alte produse realizate în concepţie proprie. În România încă există societăţi cu un mare potenţial, care sunt furnizori agreaţi pentru giganţii lumii. Avem fabrici care produc echipamente pentru General Electric, Siemens, ThyssenKrupp. România are potenţial să fie prezentă pe piaţa internaţională".

Costică T. Mustaţă menţionează că România ocupă locul al 15-lea în UE după volumul exporturilor de bunuri şi se află în Top 10 al celor mai afectate ţări din punct de vedere al scăderii exporturilor (-10% în 2020). "Acest lucru nu ne bucură în niciun fel. Noi, în calitate de reprezentanţi ai oamenilor de afaceri din România, trebuie să sprijinim companiile autohtone, să susţinem activităţile acestora şi să promovăm oferta lor pe pieţele internaţionale", spune oficialul CCIB.

În opinia sa, mare parte din noua echipă de la Ministerul Economiei "nu are potenţialul şi cunoştinţele care să îi permită analizarea într-un mod global a situaţiei participării României la târguri şi expoziţii".

"Companiile cer de la autorităţi măsuri coerente, consecvente şi conjugate"

Oamenii de afaceri autohtoni solicită de la autorităţi măsuri coerente, consecvente şi conjugate, conform oficialului CCIB, care subliniază: "Societăţile comerciale ne spun că sunt flexibile, au iniţiativă, dar guvernanţii trebuie să le sprijine". Potrivit domniei sale, statul trebuie să investească în mediul privat prin măsuri menite să asigure lichidităţi şi finanţări; prin simplificarea şi clarificarea procedurilor necesare pentru accesarea diverselor programe guvernamentale; prin automatizarea procedurilor de evaluare a dosarelor depuse de companii; prin scurtarea perioadei de procesare pentru creditele bancare acordate în cadrul diverselor axe de finanţare; prin relansarea programului de promovare a exportului şi a programului de internaţionalizare.

"Retragerea prematură şi bruscă a sprijinului acordat în pandemie ar conduce la un val de falimente"

Autorităţile au sprijinit într-o oarecare măsură agenţii economici în timpul pandemiei de coronavirus, spune domnul Costică T. Mustaţă, amintind de acordarea de credite cu garanţii de stat şi dobândă subvenţionată pentru capital de lucru; prevederile privind şomajul tehnic; sistemul de muncă flexibilă şi liniile de finanţare pentru IMM-uri sau alte categorii de companii. Însă, conform domniei sale, "dacă ne uităm la membrii UE, constatăm că acolo sumele alocate pentru depăşirea acestei etape sunt mult mai mari decât cele din ţara noastră".

În plus, reprezentantul CCIB avertizează că retragerea prematură şi bruscă a sprijinului statului - acordat în perioada pandemiei - ar conduce la un val de falimente.

" România ar trebui să pună un accent deosebit pe relaţiile cu ţările non-UE"

Costică T. Mustaţă aduce în atenţie faptul că CCIB, împreună cu Camerele de Comerţ judeţene şi Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), organizează diverse acţiuni, webinarii, întâlniri online între oameni de afaceri, ca să pună în contact antreprenorii români cu cei din ţările UE şi în special din cele non-UE.

"Atrag atenţia guvernanţilor că România ar trebui să pună un accent deosebit pe relaţiile cu ţările non-UE, pentru că acolo sunt pieţe pe care noi putem penetra mult mai uşor, pieţe pe care, istoric, România a fost prezentă, unde antreprenorii locali şi guveranţii cunosc ţara noastră", precizează oficialul CCIB, concluzionând: "Trebuie să accentuăm aceste demersuri şi să încercăm să organizăm cât mai multe acţiuni pe pieţele ţărilor non-UE".

Citeşte şi

Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2021, 17:21

Nu din banii statului!

Lasa piata libera sa participe la targuri! 

Voi oricum sifonati "banii" populatiei pe etc mizerii de targuri, la care de cele mai multe ori nici nota 5 nu meritati (la capitolul standuri, pregatire, etc). 

Am fost la mai multe targuri cu standuri platite din banii populatiei pe filiera gov; sunt standuri reci si mediocre ce sifoneaza mai multi bani ca un stand pregatit de un antreprenor. 

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

DUMITRU NANCU, FNGCIMM:"În primul trimestru din 2021 s-au vândut în Bucureşti 5.000 de locuinţe, prin Noua Casă"
22 apr. M.G.


ARTHUR RĂDULESCU, CEO MERCHANTPRO:"eCommerce-ul devine canalul principal pentru achiziţiile în siguranţă ale românilor"
22 apr. A consemnat Adelina Toader


Alstom, pregătit să furnizeze trenuri cu hidrogen în România
22 apr. M.G.


Vaccinul românesc anti-Covid, în faza de testare pe cobai
22 apr. George Marinescu


Facebook intenţionează să lanseze un stablecoin care va concura cu dolarul
22 apr. Adelina Toader


Airbus îşi va transforma structura europeană în domeniul aerostructurilor
21 apr. G.U.


IULIU STOCKLOSA, VICEPREŞEDINTE CCIB:"Exportul, prioritate pe termen lung"1
21 apr. S.B.


ASBIS Romania prezintă Prestigio Click&Touch 2, o nouă tastatură inteligentă
21 apr. S.B.


STUDIU HORVATH&PARTNERS:Circa 97% dintre proiectele de infrastructură mare din România întârzie din cauza relaţiei deficitare cu autorităţile
21 apr.


ÎN ANUL 2020Tohani România a produs 1 milion de sticle de Fetească Neagră
21 apr. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.