Villa Vinea urmează să lanseze prima ediţie a noului vin spumant

11 dec. 2017 Frăţia Vinului
Villa Vinea urmează să lanseze prima ediţie a noului vin spumant

(Interviu cu domnul Cristian Podar, general manager Villa Vinea) 

"Consumatorii de vin migrează de la consumul mare, de orice calitate la cel moderat, de calitate ridicată"

Reporter: Cum şi când a început povestea Villa Vinea?

Cristian Podar: Povestea Villa Vinea a început în 2001, când Heiner Oberrauch, în una dintre călătoriile de afaceri din Târgu Mureş, a descoperit la Mica, în inima Transilvaniei, pe Valea Târnavei Mici, aceste coline binecuvântate de natură, singurul terroir (n.r. concept-umbrelă, care încorporează toate trăsăturile distincte ale unei anumite zone viticole) din România clasificat de tip B (conform Regulamentului UE Nr. 1308/2013).

Analizele de laborator a structurii geologice a solului au dezvăluit sedimente din argilă şi minerale, foarte potrivite pentru obţinerea unor vinuri acide, cu un caracter deosebit.

Aceste elemente, împreună cu îndelungata tradiţie locală de cultivare a viţei de vie - primele menţionări legate de calitatea vinului din zonă sunt din perioada dacică, prima atestare documentară fiind de la 1173, când, P. Molmenti menţionează în cartea sa "La Vie privee à Venise, depuis l'origine jusqu'à la chute de la Republique" că, în timpul domniei ducelui Sebastian Ziani, vinurile provenite din Transilvania aveau un bun renume la curtea Veneţiei - au condus la începerea lucrărilor de plantare a 32 ha cu viţă de vie, o combinaţie de soiuri nobile locale: Feteasca Albă, Feteasca Regală si Feteasca Neagră, alături de soiuri clasice internaţionale: Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Pinot Noir şi Merlot. Mai târziu, un soi alb de origine germană, Kerner, şi unul roşu de origine austriacă, Zweigelt, au fost adăugate la soiurile deja plantate.

Reporter: Crama Villa Vinea, deşi o construcţie nouă în totalitate, are un aspect tradiţional din Transilvania Medievală. Cum aţi reuşit?

Cristian Podar: Da, aşa este. Heiner Oberrauch este un iubitor al tradiţiilor şi al naturii. Din acest motiv a dorit ca arhitectura cramei să respecte arhitectura tradiţională din Transilvania şi a cerut arhitecţilor italieni care au proiectat crama ca turnul să fie similar cu turnurile bisericiilor medievale din zonă. În plus, pentru a reduce consumul energetic şi poluarea fonică, s-a proiectat o cramă semi-gravitaţională în care strugurii sunt introduşi prin cădere. Astfel, împreună cu oamenii de pe valea Târnavei Mici, s-a creat un loc aparte pe care vă invităm să-l descoperiţi şi dumneavoastră, vizitând crama şi degustând vinurile noastre.

Reporter: Din ce an vinurile Villa Vinea au început să fie comercializate şi de unde pot fi cumpărate de iubitorii vinului?

Cristian Podar: Primele vinuri au fost lansate în 2012, an în care am obţinut şi 6 medalii de aur la IWCB Bucureşti. Din 2012, vinurile noastre pot fi găsite în unităţile de tip HoReCa, în magazinele specializate şi o parte din reţelele de hypermarketuri. Reţeaua de distribuţie este în continuă dezvoltare, astăzi avem deja o prezenţă consistentă în zona Transilvaniei (Mureş, Cluj, Sibiu, Braşov, Satu Mare), în Bucureşti şi Piteşti, şi, bineînţeles în zona litoralului. De asemenea avem şi câtiva parteneri externi în Italia, Germania, Italia şi Austria.

Reporter: Care sunt planurile de dezvoltare a afacerii?

Cristian Podar: Faptul că de circa doi ani suprafaţa cultivată de noi a crescut la 72 ha, este o dovadă că Villa Vinea este un proiect pe termen lung, în care acţionarii cred şi doresc să-l dezvolte în continuare.

Pe scurt, în următoarea perioadă ne concentrăm pe creşterea distribuţiei şi a notorietăţii cramei noastre şi pe lansarea de noi vinuri savuroase. Astfel, beneficiind de viziunea şi experienţa oenologului italian Celestino Lucin - Winemaker of the Year în Italia, în 2009 - anul acesta am lansat un nou concept, V2, un vin alb fresh şi uşor, cupajat din Fetească Regală, Riesling de Rhin şi Muscat Ottonel, cu o etichetă modernă care se adresează mai ales consumatorilor tineri. Anul viitor, gama V2 se va completa şi cu vinuri roze şi roşii. De asemenea, în curând vom lansa şi prima ediţie a noului nostru vin spumant, obţinut prin metoda tradiţională Champenoise, oferind, astfel, consumatorilor noştri fideli o gamă cât mai largă de vinuri.

În plus, ne dorim să dezvoltăm cât mai mult şi partea de turism viticol la crama noastră, oferind turiştilor turul cramei pentru a explica partea de producţie a vinurilor noastre şi pachete atractive de degustare.

Reporter: Cum vedeţi evoluţia pieţei din ţara noastră?

Cristian Podar: Din păcate, astăzi nu dispunem de studii detaliate despre piaţă, pentru a putea oferi date foarte concrete. În general, considerăm că vinurile noastre se adresează unui segment de circa 5% din piaţă. Dar, având în vedere evoluţia cifrelor noastre de vânzări şi, în general, dezvoltatea calitativă a canalelor de distribuţie, mai ales a canalului HoReCa, vedem că tot mai mulţi consumatori îşi doresc să consume vinuri de calitate, iar, pe măsură ce veniturile populaţiei cresc, consumatorii devin tot mai educaţi, mai informaţi şi disting mai uşor un vin de calitate. Practic, migrează din zona de consum mult şi de orice calitate la consum moderat, dar de calitate ridicată.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Frăţia Vinului

Viticultorii din Buzău şi Prahova organizează o "Evadare în Dealul Mare"
13 aug. 2020 Ana Felea


Depozitarul Central va distribui dividende pentru SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA S.A.
25 iun. 2020 C.P.


ANUL TRECUTExporturile de vin ale Republicii Moldova - la cel mai ridicat nivel de după 2014
28 ian. 2020 F.A.


Producţie slabă de struguri, dar vinul va fi foarte bun
02 dec. 2019 O.D.


Vinurile de Cotnari - pe lista celor 100 de indicaţii geografice protejate în China
07 nov. 2019 F.A.


Piaţa vinului european are un observator
05 nov. 2019


OENOLOGUL FRANCEZ PHILIPPE CAMBIE, CARE SEMNEAZĂ VINURILE DE LA DOMENIUL BOGDAN:"Vinul nu este un aliment, ci o pagină culturală din civilaţia şi din istoria noastră"
26 aug. 2019 Emilia Olescu


PRODUSE DE DOMENIUL COROANEI SEGARCEAVinurile "MARAMA" - lansate în sufrageria regală1
26 iun. 2019 EMILIA OLESCU


VINURI DIN LUMEA NOUĂ"În România avem combinaţia perfectă între soluri, viţă de vie şi struguri"
12 iun. 2019 Au consemnat EMILIA OLESCU şi VLAD DOBREA


WineMark, prima conferinţă dedicată vinului
05 iun. 2019 P.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.