VIRGIL MUSTA, MEDIC EPIDEMIOLOG:

"Pâinea ar trebui ambalată, altfel pot fi transmise o serie de boli" 3

02 dec. 2020 Miscellanea
JULIA PANDI
"Pâinea ar trebui ambalată, altfel pot fi transmise o serie de boli"

În contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, problema igienei corespunzătoare a fost ridicată tot mai des de specialişti, aceştia afirmând că una dintre măsurile necesare ar fi ambalarea pâinii. Din punct de vedere epidemiologic, pâinea ar trebui să fie ambalată, întrucât "prin această măsură nu ar mai avea toată lumea acces să pună mâna direct pe pâine", atrage atenţia medicul epidemiolog Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara. În caz contrar, spune domnia sa, pot fi transmise o serie de boli, "atât virale, cât şi bacteriene sau chiar paraziţi".

Virgil Musta ne-a declarat: "Din punct de vedere epidemiologic, ar fi mai bine ca pâinea să fie ambalată. Prin această măsură nu ar mai avea toată lumea acces să pună mâna direct pe pâine. Dacă persoanele care servesc pâinea poartă mănuşi şi au instrucţiuni legate de protecţia răspândirii infecţiei Sarv-Cov-2, atunci este altceva, dar dacă oamenii pot să pună mâna pe pâine, atunci este recomandat ca aceasta să fie ambalată. Această măsură nu este condiţionată doar de pandemie, este o prevedere mai bună legată de igienă, pentru că, dacă oricine poate pune mâna pe pâine, atunci se pot transmite, astfel, o serie de boli, atât virale cât şi bacteriene, sau chiar paraziţi. De aceea, în general, acest aliment trebuie ambalat".

Conform ultimelor informaţii furnizate de Eurostat, Biroul de statistică al Comisiei Europene, un român consumă 96 de kilograme de pâine şi produse de panificaţie în medie, într-un an. Astfel, în România se produc zilnic 4000 de tone de pâine. Sursa citată mai arată că preţurile pâinii în ţara noastră sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, fiind la aproape jumătate faţă de media din statele-membre UE.

Reamintim faptul că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmează să definitiveze forma unui proiect de Ordin care reglementează vânzarea pâinii în vrac. Forma sa iniţială, prevede: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. prin care cere ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate sau să existe un vânzător dedicat care să îi servească pe clienţi".

Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie, cei prezenţi la discuţii având opinii contradictorii pe subiect.

Studiile de specialitate arată că noul coronavirus este viabil pe suprafeţe zeci de ore. Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti a realizat un studiu privind riscurile şi căile de transmitere şi contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificaţie preambalate. Concluziile studiului arată că virusul nu trece prin ambalaje alimentelor, dar dacă o persoană contaminată cu SARS-CoV-2 ar pune mâna pe o felie de pâine, virusul ar putea să rămână pe această suprafaţă.

"După punerea în contact a foliilor de ambalaj cu proba biologică, deşi a fost decelată prezenţa virusului pe faţa externă a pungii de ambalaj la toate intervalele de timp testate, nu s-a evidenţiat prezenţa virusului pe faţa internă a acestuia. Pe de altă parte, după punerea în contact a suspensiilor cu încărcătură virală direct cu eşantioanele de probe de pâine, a fost decelată prezenţa virusului pe eşantioanele de probe de pâine la toate intervalele de timp testate. În concluzie, după ambalare în folie de plastic (fără perforaţii), produsele de pâine nu mai sunt expuse riscului contaminării", arată studiul citat.

În urma acestui studiu, New Challenge Marketing Research a realizat, la comanda Asociaţiei Preţuieşte Calitatea şi Asociaţiei Proconsumatori, un sondaj care arată că în jur de 87% dintre români preferă să cumpere pâine ambalată.


Opinia cititorului: 3
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2020, 15:49

Musta,nu mai esti credibil. Faci teste Covid ,bagi bani grei in buzunar si strâns cu ușa recunosi cu jumatate de gură. Lasa-ne ! Poti minti ,sau poti spune adevăruri parțiale

2.   Nu mai am incredere in doctorul Musta
mesaj trimis de Cristian în data de 02.12.2020, 16:43

Nu mai am incredere in doctorul Musta de cand a devenit purtator de cuvant al Fiarei Mondiale.

Un doctor trebuie sa-si vada de mseserie si sa trateze bolnavi, nu sa faca politica corporatiilor si a guvernelor corupte care le slugaresc.  

3.   Vot
mesaj trimis de Shane Diesel în data de 03.12.2020, 01:37

Se organizează secție de votare la M Profilaxis?

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Investiţie de 100.000 de euro într-un nou concept de beauty
21 apr. A.T.


TEXTUL DE LEGE URMEAZĂ SĂ FIE DISCUTAT ÎN PARLAMENTSpecialiştii: Dezbaterea în procedură de urgenţă a Legii 5G este riscantă
21 apr.


Instagram va permite blocarea cuvintelor injurioase din mesajele private
21 apr. A.P.


Atria Urban Resort a vândut jumătate din cele aproape 400 de apartamente din Faza a 2-a a proiectului rezidenţial din nord-vestul Capitalei
21 apr. A.P.


SONDAJ GENESIS PROPERTY:"După pandemie, 45% dintre angajaţi se aşteaptă să revină complet la viaţa de birou"2
21 apr. A.P.


Incendiu la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Slatina
21 apr. S.B.


Multe maşini de spălat Miele obţin ratingul "A" pentru eficienţa energetică
21 apr. A.P.


Platforma naţională de bune practici pentru romi a fost lansată
21 apr. A.P.


AMOFM BUCUREŞTIRata şomajului a scăzut la 1,21% în Bucureşti, în martie
21 apr. S.B.


MINISTRUL MEDIULUI:"Am cerut ieri un raport de la conducerea Romsilva pentru a vedea care au fost posturile eliberate anul trecut şi cine sunt persoanele care au fost angajate"
21 apr. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.