VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ENERGIEI:

"Exploatarea gazului din Marea Neagră nu poate să înceapă mai devreme de 2024-2025" 5

11 feb. Companii
M.G.
"Exploatarea gazului din Marea Neagră nu poate să înceapă mai devreme de 2024-2025"

Exploatarea gazelor din Marea Neagră nu poate să înceapă mai devreme de 2024-2025, dacă se va lua decizia de investiţii în cursul acestui an, a scris, ieri, pe Facebook, Ministrul Energiei Virgil Popescu. Acesta a adăugat că legea offshore va fi modificată în acest an în aşa fel încât să stimuleze investiţiile în Marea Neagră.

Popescu a afirmat: "Exploatarea gazului din Marea Neagră nu poate să înceapă mai devreme de 2024-2025, dacă se va lua decizia de investiţii în cursul acestui an. Ceea ce doresc operatorii din Marea Neagră - şi noi ne-am pus în programul de guvernare, atât al Partidului Naţional Liberal, cât şi al Alianţei PNL-USRPlus-UDMR - este modificarea legii offshore în aşa fel încât să stimuleze aceste investiţii şi o vom face, în cursul acestui an, această modificare".

Ministrul a reiterat că modificarea va fi făcută prin Parlament.

"Numai că eu am spus, şi am căzut şi în coaliţie de acord, că acest lucru va trebui făcut în Parlament, pentru că dorim o coaliţie cât mai largă pe acest aspect, tocmai din cauza a ceea ce s-a întâmplat în 2018 când eram în Parlament în Comisia de industrie şi servicii şi, dacă vă aduceţi aminte ce discuţii au fost şi cum un proiect dat de Guvern în Parlament, pe o majoritate solidă a PSD, de un Guvern PSD, a fost complet măcelărit în Parlament. Noi ne dorim să nu repetăm greşeala celor de la PSD", a mai afirmat ministrul Virgil Popescu.

Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom, companie implicată în proiectul de gaze offshore din Marea Neagră Neptun Deep, declara săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe de presă că decizia de investiţii ar putea fi luată după o perioadă de 12 luni de la modificarea legii offshore.

"În cazul unor proiecte de asemenea amploare sunt cerinţe obligatorii care trebuie să existe: în primul rând structura legislativă, stabilitatea fiscală şi infrastructura corespunzătoare. Acestea sunt elemente fundamentale care trebuie să existe şi este important să avem parte de stabilitate. În mod normal, într-un asemenea proiect, este nevoie de 12 luni pentru a putea să luăm o decizie şi, din acel moment, patru ani până vom extrage primele resurse de gaze", a declarat Verchere.

Zăcământul Neptul Deep ar avea din estimări undeva între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cantitate care ar putea asigura producţia României pe 4-8 ani. România produce anual circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze. Petrom este în proiect cu americanii de la ExxonMobil, care deţin know-how-ul exploatării şi care şi-au făcut în 2019 publică intenţia de a vinde participaţia deţinută de 50%.


Opinia cititorului: 5
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2021, 12:02

Vindem pielea ursului din padure. Intre timp in zona au aparut proiecte mai avantajoase . Cert este ca ne vom confrunta co o scadere naturala a productiei proprii si vom fi oblgati sa importam gaze via Bulgaria sau Ungaria la mana a doua sau a treia

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 11.02.2021, 16:11

Nu.

Gazele din Marea Neagra vor fi extrase de noi.  

Numai asa va fi!  

Orice alta varianta avantajeaza pe rusi (si pe cei proxy pentru ei - unguri , bulgari, etc) 

Eu zic si asa va fi cum zic eu.  

Romania scoate acele gaze din Marea Neagra. In volume foarte mari si cat mai repede!  

Ce fel de roman esti tu sa vorbesti impotriva tarii tale ? 

1.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2021, 17:36

Din nesfarsitul ciclu mioritic al decentei si al modestiei, mai sus primim inca o lopata ca sa ne indestulam cu ceea ce nici macar nu stiam ca ne lipseste: parerea unuia care-si da siesi dreptate!

2.   HU HOTILOR!
mesaj trimis de gogu în data de 11.02.2021, 13:34

HU HOTILOR!

3.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2021, 16:14

Jaf la drumul mare asta este!

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

China impune Alibaba o sancţiune record de 2,3 miliarde euro
10 apr. G.U.


KLM aniversează 25 de ani de operare a rutei Bucureşti - Amsterdam
09 apr. A.P.


Groupe Renault, Atos, Dassault Systèmes, STMicroelectronics şi Thales îşi unesc forţele pentru a crea "Software Republique"
09 apr. A.P.


Kaspersky lansează un curs online de inginerie inversă pentru malware
09 apr. G.U.


EJOBS:Creştere de 70% a aplicărilor pentru locuri de muncă în primele 3 luni ale anului
09 apr. S.B.


SONDAJ BESTJOBS:16% dintre angajaţi spun că s-au vaccinat deja împotriva Covid-19 şi 37% urmează în perioada următoare
09 apr. S.B.


TRAVELMINIT.RO:Hotelurile din România anunţă politici flexibile de anulări şi oferte speciale
09 apr. G.U.


Netflix a încheiat un acord pentru dreptul de streaming al filmelor Sony1
09 apr. S.B.


Fosta bancă Marmorosch Blank se transformă în cel mai luxos hotel din Capitală
09 apr. A consemnat Adelina Toader


Vântul de la Marea Neagră, un potenţial energetic neexploatat16
09 apr. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.